Potpisan koncesioni ugovor za ležište "Bukinje"

Slika
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o dodjeli koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu "Bukinje" za područje grada Tuzla privrednom društvu "Tuzla-kvarc" iz Tuzle.

- Odluka o dodjeli koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu "Bukinje" za područje grada Tuzla privrednom društvu "Tuzla-kvarc" iz Tuzle donesena je na period od pet godina - istakao je na pres-konferenciji Nihad Sinanović, predsjednik Komisije za koncesije, te naveo da jednokratna koncesiona naknada iznosi 18.000 KM, a tekuća koncesiona naknada je u iznosu od 0,60 KM po metru kubnom čvrste mase eksploatirane na ležištu, izvijestila je FTV.

- Naknada će biti plaćena u ratama, prije potpisivanja ugovora 3.000 KM, a preostali iznos u roku od godinu dana - dodao je on.

Resorni ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK-a Srđan Mićanović je istakao da je na navedenu Odluku i Ured za zakonodavstvo dao pozitivno mišljenje.

- Vodilja Vlade TK-a i Ministarstva za industriju, energetiku i rudarstvo je bila da se zaštiti 50 radnih mjesta i porodice radnika - poručio je Mićanović.

Koncesija je dodijeljena na osnovu zahtjeva privrednog društva "Tuzla-kvarc" putem javnog poziva, a koncesor, resorno ministarstvo je ocijenilo da postoji javni interes za dodjelu koncesije navedenom društvu.

Dodjela koncesije, kako je objašnjeno, ide od dana potpisivanja ugovora. Za period 2010-2015, Vlada se ne želi uključivati jer je to predmet istražnih radnji, o čemu će sud donijeti odluku.
0 0